Arkadaşları, yaşıtları değil. Dört yıldır okuduğu üniversitede astrofizik sunumları yapan bu küçük dâhinin rakibiyse, Albert Einstein... Jacob, Einstein'ın izafiyet teorisinin yanlış, daha doğrusu eksik olduğunu kanıtlama peşinde. Bir tür otizm çeşidi olan asperger sendromuyla dünyaya gelmiş dahi çocuk, Bing Bang'i, yani dünyanın nasıl oluştuğunu yeniden açıklayan bir matematik teorisi üzerinde de çalışıyor.

YALNIZ DETAYLAR KALDI

Albert Einstein'ın matematik IQ'su 160, Barnett'ınki ise 170... Jacob'a göre Einstein dünyanın nasıl meydana geldiğini matematiksel olarak açıklarken bir yerlerde yanlışlık yaptı.

Yani dünya, 14 milyar yıl önce meydana gelen büyük patlamadan (Big Bang) sonra oluşmuş değil. Dünyanın oluşmasına neden olan karbon gazının ortaya çıkmasını sağlayan başka bir mekanizma var. Ama ne.?!

İndiana Üniversitesi-Perdue Üniversitesi Indianapolis'te (IUPUI) astrofizik ve yüksek matematik derslerine giren Jacob "Detaylar üzerinde çalışıyorum" diyor. Kendi teorisini anlatan videosunu izleyen dünyanın en ünlü astrofizikçilerinden Scott Termaine'e göre de doğru yolda ilerliyor. Eğitim hayatı boyunca matematiği zayıf olan annesi Katherine Barnett, oğlunun "öylesine bir şeyler mi karaladığını" yoksa "gerçek bir deha mı olduğunu" anlamak için kaydettiği videoyu, Einstein'ın da okuduğu Priceton Üniversitesi İleri Araştırmalar Enstitüsü'ne göndermiş.?!

Termaine'den anneye şöyle bir e-posta gelmiş;

"Üzerinde çalıştığı, astrofizik ve kuramsal fiziğin en zor sorularından biri. Bu sorunun cevabını veren herkes, Nobel Fizik Ödülü için kuyrukta demektir."

170 olan IQ'suyla Einstein'ı bile geride bırakan dahi çocuk, 8 yaşında Indiana Üniversitesi'nde astrofizik dersleri almaya başladı. Şimdi 12 yaşında ve astrofizik dersleri vermeye başladı.

Bir haftada matematik, geometri ve trigonometri öğrenen Jacob'ın hızla aşama kaydetmesi üzerine, kendisine doktora teklifleri yağıyor. Jacob'un annesi Kristine Barnett, oğlunun yeteneklerinin kendisini de şaşırttığını söylüyor.

RAKAMLARI SEVMEYEN BİR AİLENİN ÇOCUĞU

Anne Kathrine Barnett ve eşi için matematik, içinden çıkılması güç bir sorun. Jacob evde zaman zaman üzerinde çalıştığı problemleri anlattığında, boş gözlerle bakmaktan başka bir şey gelmiyor ellerinden. Jacob Barnett, dünyanın nasıl oluştuğu konusunda bir matematik teorisi üzerinde çalışıyor. Oğlunun yeteneklerinin kendisini de şaşırttığını söylüyor. Anne Barnett, "5 yaşındayken 5 bin parçalık yapbozları çözüyordu. Geleceğin en önemli bilim insanlarından biri olacağına eminim" diyor.

Anne ve babası içinse matematik hâlâ 'zorlu' bir iş. Ancak sayılar Jacob'ı, Jacob da sayıları rahat bırakmıyor. O yüzden geceleri Jacob'a uyku yok... O da uykusuz geceleri, kendi Bing Bang teorisi üzerine kafa yormaya ayırıyor.

DOGGIE HOWSER GİBİ

Şimdi sınıf arkadaşları 18 yaşında... Dâhilerin insanlarla iletişimin zayıf olduğu sanılsa da onun arkadaşlarıyla ve profesörleriyle arası çok iyi. Astrofizik profesörü John Ross, Jacob'ın herkesin ağzını açık bırakan olağanüstü sunumlar yaptığını, herkesin susup onu dikkatlice dinlediğini söylüyor. Biyokimya öğrencisi Wanda Anderson ise sınıf arkadaşını, 1990'larda ABD'de yayınlanan bir TV dizisi karakteri olan "Doggie Howser"a benzetiyor. Aktör Neil Patrick Harris dizide, 14 yaşında Priceton Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan ülkenin en genç doktorunu canlandırıyordu.